Oorpijn?

Locale infecties aan het oor


Oorpijnklachten komen veel voor. Bij kinderen komt oorpijn veel voor en wordt wel otitis media ofwel middenoor ontsteking genoemd. De pijn is meestal constant van aard. De behandeling van deze klachten ligt bij de huisarts of de KNO-arts.

Andere klachten in en om het oor


Er zijn ook symptomen zoals suizen, fluiten, brommen of rinkelen die in het oor of in het hoofd worden waargenomen. Deze symptomen worden ook wel onder de term tinnitus beschreven. De oorzaak is tot op heden onbekend. Stressfactoren lijken wel een prominente rol te spelen in het ontstaan of het onderhouden van de klachten. De intensiteit van tinnitus kan in sommige gevallen worden beïnvloed door het gericht behandelen van het kauwstelsel en de nek.

Oorpijn uit het kaakgewricht?


Oorpijn kan zich ook zonder een ontsteking van het middenoor of de gehoorgang voordoen. De oorzaak van deze pijn kan echter ook in het aangrenzende kaakgewricht liggen. Door gemeenschappelijke zenuwen kan een kaakgewrichtspijn als oorpijn worden waargenomen. Deze pijn zal toenemen bij belasting van het kauwstelsel zoals bij kauwen, afbijten en gapen. Zonder belasting zal de pijn doorgaans weer afnemen. In deze praktijk zal een gericht onderzoek meer duidelijkheid moeten geven over de betrokkenheid van het kaakgewricht.

Duizeligheid


Het evenwichtsorgaan bevindt zich in het middenoor. Verstoringen in de balans, duizeligheid en misselijkheid kunnen hun oorsprong hebben in een verstoord evenwichtsorgaan. Het gericht onderzoeken van het evenwichtsorgaan wordt in het totale onderzoek opgenomen. Tevens dient er een uitgebreid onderzoek plaats te vinden naar de functie van de nek en haar grote bloedvaten.

Wilt u weten of uw symptomen overeenkomen met verschillende hoofd, oor, of kaakproblemen? Doe dan nu de zelftest.